BIJ NEL ZIT JE GOED

line
Duurzaam designmerk Nel

Is jouw interieur toe aan een nieuwe maar gedegen kwalitatieve sofa? Kijk dan eerst goed waar dit meubel precies vandaan komt. Want een duurzame bank uit Azië, Afrika of Amerika is nou niet per se duurzaam. Waarom zou je niet voor een 100% Nederlandse bank kiezen, zoals die van het label NEL? Dit designmerk produceert sofa’s die enkel in Nederland worden geproduceerd. De zachtroze en flamboyante Maverick sofa heeft LYNN haar hart inmiddels veroverd.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

NEDERLANDS TROTS

Hoewel duurzaam design nog maar in de kinderschoenen staat, heeft label NEL het al helemaal voor elkaar. Oprichter Jorrit Tol startte ruim tien jaar geleden zijn carrière in de designindustrie. Zo werkte hij bij de grote merken als Kvadrat, Linteloo en Fest. Zoals we weten veranderd er een hele boel in tien jaar, maar volgens Tol veranderde de designwereld maar gestaag. Daar moest verandering in komen en daarom startte hij met NEL: een nieuw designmerk waar duurzaamheid en kwaliteit vooropstaan.

De eerste banken uit de collectie van Nel, de Alfa en de Maverick, zijn meubels met een echt verhaal. Zo worden deze fraaie zit-elementen allemaal ambachtelijk gemaakt in de gezellige plaatsjes Dreumel en Winterswijk. Het voordeel van productie in eigen land? Minder CO2-uitstoot. Want voor het vervoer van een Nederlands meubel naar een Nederlandse consument is immers minder transport nodig dan wanneer het uit een ander land moet komen. Nog een voordeel is de extra werkgelegenheid die het biedt. Ook hoef je niet bang te zijn dat het meubilair is gemaakt met behulp van arbeiders met scheve arbeidsvoorwaarden.

VAN OUDE TRUIEN NAAR NIEUW MEUBEL

Nog een leuk feit aan het meubilair van NEL is dat de stoffen banken gemaakt worden van gerecyclede wollen truien. Maar waarom is gerecycled beter dan nieuwe wol? Bij de productie van wol zijn er gewoonweg nieuwe grondstoffen nodig. Daarbij worden veel bestrijdingsmiddelen en grote hoeveelheden water- en energie verbruikt. Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van materialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Bovendien hebben schapen enkele ‘vervuilende’ gewoontes, zoals hun methaangas-boeren- en scheten. Methaan is een gas dat wel 25 keer zo vervuilend is als CO2. Een bank uit gerecycled wol is dus beter als een bank uit nieuwe wol.

CIRCULAIR KARAKTER

Het kan natuurlijk voorkomen dat de consument na een aantal jaren weer toe is aan een andere bank of fauteuil. Wat gebeurt er dan met het oude meubel? De oude bank wordt dan retour genomen en gedoneerd aan iemand die hem goed kan gebruiken. Ondernemer Jorrit Tol: ”Omdat ik er van overtuigd ben dat je een NEL-bank voor het leven koopt, geven we tien jaar garantie op elke bank. Wie toch een keer iets anders wil, kan de oude bank weer bij ons inleveren. De materialen worden dan gebruikt voor de productie van een nieuwe bank. Zo bewijst het label zich ook voor een circulaire economie in te zetten.

De bank hoeft natuurlijk niet per se roze te zijn. Zo zijn de meubels in verschillende kleuren en materialen verkrijgbaar. De Alfa-bank kun je krijgen in zowel een 2,5 zits- als in een 3-zits. Ook is ’tie verkrijgbaar in een prachtige fauteuil-vorm. De Maverick is verkrijgbaar in een 3-zits en in een hoekbankversie. Het meubilair kan eenvoudig worden besteld via de webshop of in de showroom in Amsterdam-Noord. Ben je overtuigd van de schoonheid van deze pareltjes, maar weet je niet of het zou passen in jouw interieur? Maak dan een afspraak met LYNN voor een passend interieuradvies.

BRONNEN

Foto’s: Maverick sofa by NEL.