ECO-FRIENDLY MET EEN ANTIEKE BADKAMER

line

Afgelopen jaar heeft het klassieke interieur een ware comeback gemaakt. Het werd dit keer wel in een ander jasje gestoken. Zo zagen we de introductie van bepaalde (ronde) vormen en een veelvuldige toepassing van ornamenten. Consumenten leerden het klassieke weer te waarderen. Sommigen werden zelfs zo overtuigd dat ook de badkamer tegenwoordig in deze stijl dient te worden gebracht. Een winkel die daar goed op in speelt is het Amsterdamse Affaire d’Eau: de historische badkamerspecialist voor antiek sanitair.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

DE BADKAMER IN EEN NOTENDOP

Vroeger douchte ‘het gewone volk‘ nauwelijks. Wassen was een ding voor de allerrijksten op aarde. Bovendien waren mensen bang om te schoon te zijn, want hoe schoner de huid des te meer ze open zouden staan voor ziekten. Een keer in de week je opfrissen in tobbe was toen de normaalste zaak van de wereld.

Gaandeweg veranderden de opvattingen over wassen zich. En in de tweede helft van de negentiende eeuw, met de komst van rioleringen in steden kregen de welgestelden Nederlanders stromend water. Later won de badkamer steeds meer aan terrein, met dank aan medische professionals en het wetenschappelijk onderzoek dat zij hiervoor uitvoerden. Het werd dan ook steeds duidelijker dat persoonlijke hygiëne juist de verspreiding van ziekten tegen gaat.

DE BADKAMER IS NOG GEEN HONDERD JAAR OUD

Door alle inspanningen van die hygiënisten kreeg de badkamer steeds meer aandacht. Daarom werd er in de eerste woningwet van 1901 opgesteld dat alle nieuwbouwwoningen moesten worden voorzien van een badruimte. Dit meestal kleine hok werd echter lange tijd nog voor andere activiteiten gebruikt in plaats van persoonlijke hygiëne. Pas in 1932 stelde de stad Amsterdam dat alle nieuw te bouwen woningen moesten beschikken over een separate ruimte om zich te wassen, voorzien van een bad of douche. Later trok de stichting Goed Wonen vanaf de jaren ’50 ten strijde, wat resulteerde in betegelden ruimten voorzien van een lavet. Ook toen bleven mensen zich wassen in de wastobbe.

Pas met de komst van de doorzonwoning en groeiende welvaart in de jaren ’70 kreeg elk nieuw huis dan eindelijk een heuse badkamer, met bad en/ of douche, een of meerdere wastafels en een toilet. Ook mocht men zich uitleven op het uitkiezen van diverse materialen, kleuren en texturen. En zo ontwikkelde de badkamer zich door tot aan nu, waar we de badkamer steeds meer als wellness gaan gebruiken naast de functie persoonlijke hygiëne.

”Uit de periode 1895 tot 1915 stammen echter de mooiste badkamerspullen”, vindt Alice Ernest van Affaire d’Eau te Amsterdam. Deze badkamers spanden de kroon in hun extravagantie. Baden op gekrulde pootjes, wasbakken met rozenprint en zachtgele toiletpotten. Niks was te gek in die periode. En dat maakt deze winkel ook zo leuk. Maar wat weten we nog meer over Affaire d’eau?

AFFAIRE D’EAU; OVERSPEL MET ANTIEKE BADSPULLEN

Oprichter Alice Ernest van Affaire d’Eau begon haar verzameling ooit met antieke baden uit een Frans hotel. Tegenwoordig is het bedrijf uitgegroeid tot de historische badkamerspecialist van Nederland. Het is de plek voor complete badkamers uit vervlogen tijden. Ook niet voor niets dat ze hun spullen ook wel ‘forgotten antiques’ noemen, antiek dat in de vergetelheid is geraakt, steeds schaarser wordt en lang niet door iedereen als echt antiek of waardevol wordt beschouwd. Maar nog leuker: hun antieke collectie is helemaal duurzaam. Maar hoe zit dat eigenlijk?

”Antiques are green.”

”Antiek sanitair is natuurlijk erg duurzaam’, aldus Ernest. ‘Ik zeg altijd antiques are green”. Want bij de aankoop van antiek weet je dat er geen nieuwe grondstoffen zijn aangeboord of materialen zijn verspild. Tweedehands spullen, of in dit geval ‘antiek’, zijn vandaag de dag helemaal hot. Nu we gewend zijn aan gebruikte kleding is het tijd geworden voor tweedehands interieurs. Deze doen overigens totaal niet af aan schoonheid of kwaliteit. In een eerder artikel schreef LYNN al over de duurzaamheid van tweedehands spullen.

EEN COLLECTIE VAN WELEER

De collectie van Affaire d’Eau omvat niet alleen originele baden op leeuwenpootjes en wastafel maar ook bad- en douchekranen en voor de liefhebbers: heel veel antieke accessoires. Geweldig, is het niet? Daarbij is hun verzameling oude catalogi van grote sanitair firma’s uit het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw een bron van inspiratie. Want op basis van deze catalogi kunnen oude stukken worden gedateerd en kan het bedrijf badkamers samenstellen uit periodes van het Empire, Victoriaaanse, Art Nouveau of Art Deco.

De collectie heeft tevens een sterk wisselend karakter. Eigenlijk gaat het altijd om unieke stukken waarvan er dus geen tweede is. Zo probeert het bedrijf, ondanks het steeds zeldzamer te worden van deze antieke producten- hun collectie zo gevarieerd mogelijk te houden. Kom je er echter niet helemaal uit? Dan helpt Alice je uit de brand met een totaaladvies voor het ontwerpen van een prachtige badkamer met antieke roots. Affaire d’Eau is immers professional op het gebied van interieurontwerp voor badkamers. Het brengt oude badkamers weer terug in oorspronkelijke stijl zonder het comfort van tegenwoordig te vergeten. Kortom, Affaire d’Eau is de plek bij uitstek voor antiek sanitair.

BRONNEN

Foto’s: Fotografie Gozde Otman