Het eerste 3D-geprinte huis van aarde

line
Duurzaam 3D-huis

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nu agenda 2030 nadert, schieten duurzame projecten als paddestoelen uit de grond. En als je denkt dat we het nu allemaal wel een keer gezien hebben, dan heb je het mis. Het Italiaanse architectenbureau Mario Cucinella Architects gaat namelijk nog een stapje verder. In samenwerking met het Italiaanse 3D-printbedrijf WASP ontwierpen zij het eerste 3D-geprinte huis gemaakt van aarde. Milieuvriendelijk, toekomstgericht en overtreft bovendien alle verwachtingen van planeetbestendige architectuur.

Eens in de zoveel tijd licht LYNN een nieuw architectuurproject uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

REVOLOTIONAIRE BOUWTECHNOLOGIE

Een 3D-geprint huis- dat klinkt natuurlijk krankzinnig. Toch is tegenwoordig echt mogelijk. Alleen al in Eindhoven werden in 2021 vijf 3D-geprinte betonnen huizen gebouwd. Beton is echter niet het meest milieuvriendelijke materiaal om mee te bouwen. Mario Cucinella Architects bedachten een revolutionair ontwerp dat de wereld op z’n kop zette. Onder de naam TECLA bouwde hij samen met WASP het eerste 3D-geprint huis van aarde in de Italiaanse Ravenna. De printers hebben totaal 200 uur gedraaid om het prototype van 60 vierkante meter te bouwen. Zonder dat er steigers nodig waren, bouwden de printers de koepelvormige structuur in lagen op.

Het resultaat? Een koepelvormig organisch gebouw met warme terracotta-tinten dat lijkt op een huis dat eeuwen geleden gebouwd had kunnen worden. TECLA is een verwijzing naar de interactie tussen technologie en klei. In samenwerking met WASP, een Italiaans bedrijf dat gespecialiseerd is in grootschalig 3D-printen, bedacht Mario Cucinella een snel te bouwen huis opgetrokken uit ruwe aarde. Door alleen natuurlijke lokale materialen te gebruiken, is het bouwwerk milieuvriendelijk, volledig afval-vrij en biologisch afbreekbaar.

TERUG NAAR DE BASIS

Omdat de structuur uit aarde is opgebouwd, kan deze bijna overal worden opgebouwd met behulp van lokale grond. De 3D-printers kunnen verschillende vormen creƫren om zich aan te passen aan verschillende klimaten en omgevingen op locatie. Neem bijvoorbeeld een droog woestijnklimaat, waarbij dikkere muren nodig zijn om het proper te ventileren. Dit betekent automatisch dat er geen airconditioning of verwarming nodig is dankzij de juiste wandisolatie. En dat is natuurlijk weer super goed voor het milieu.

Maar er is natuurlijk nog meer dan alleen de buitenkant van het gebouw. Het interieur is namelijk ook de moeite waard om te vermelden. Althans, als je houdt van organische, natuurlijke en minimalistische invloeden. Ben je al nieuwsgierig hoe het huis eruit ziet van binnen? Het interieur beslaat onder andere een woonkamer, slaapkamer en badkamer. Uit de gebogen wanden komen meubels zoals stoelen en tafels die tijdens het drukproces zijn gemaakt. In het woongedeelte bevindt zich een groot rond dakraam, terwijl de zacht golvende wanden naar de slaapvertrekken en badkamer leiden.

BRONNEN

Foto’s: TECLA by Mario Cucinella Architects.