Ben jij ook zo dol op groene daken? Dan ben je niet de enigste. In Nederlandse binnensteden wordt momenteel fors ingezet op groene daken, onder meer via speciale subsidieregelingen. Hoewel groene daken geen ‘wondermiddel‘ zijn met betrekking tot het reduceren van fijnstof; heeft het wel andere voordelen. Wist jij bijvoorbeeld dat een groen dak twee keer zo lang meegaat dan een normaal dak? LYNN maakt in dit artikel kennis met de entrepreneurs van Dakdokters. Je weet wel, van die lijpe gasten die de stad stuk voor stuk groener maken.
Iedere week licht LYNN een nieuw bedrijf uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
GEEN LEEFBARE STAD ZONDER GROEN
In stedelijke gebieden zijn groene ruimten vaak een schaars goed. Maar hoe kan dat? Groen verdwijnt door bijvoorbeeld nieuwe woningen, het bouwen van bedrijventerreinen of het verharden van pleinen met cement of steen. Maar ook betegelen steeds meer mensen hun tuinen. Groen is echter van belang voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de inwoners. Nog meer redenen voor groen in de stad zijn:
- Groen zorgt voor biodiversiteit
- Groen vermindert de kans op wateroverlast
- Groen verkoelt de stad in de zomer
- Groen draagt bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn
- Groen draagt bij aan sociale cohesie
- Groen trekt bedrijven
- Groen verhoogt de waarde van huizen en kantoren
”De Dakdokters zien daken als uitgelezen kans om de natuur terug te brengen in de stad. Zij maken het dak leefbaar voor dieren, planten én mensen. De Dakdokters ontwerpen daktuinen, en kleden ze ook aan, met gemakken als verborgen luidsprekers, loungebanken en een zandbank. Er wordt alleen hout met ecologisch keurmerk gebruikt. Een daktuin geeft bijvoorbeeld uitstervende bijen en plantensoorten nieuwe kansen.” (Elle Decoration, 2012. Ecodossier: duurzaam design – deel 3).
DE STAD GEZONDER MAKEN
Het idee van de Dakdokters is eigenlijk in 2009 ontstaan. Drie mannen met elk hun eigen achtergrond en verhaal. De oprichters waren wel klaar met de dingen die ze aan het doen waren. Zo wilden ze graag voor een ander doel aan de slag, namelijk: de stad groener en gezonder maken. De Dakdokters zijn dus een zogeheten Social Enterprise. Zo wilt het toonaangevend en succesvol zijn als bedrijf. Behalve op het dak voeren ze die duurzaamheid uiteraard door in de omgang met opdrachtgevers, medewerkers, onderaannemers en leveranciers. Daarnaast gaat het bewust om met afval en energie en gebruikt het de meest duurzame materialen.
OP MISSIE NAAR EEN DUURZAME WERELD
De Dakdokters hebben zichzelf niet voor niets zo genoemd. Ze maken nu eenmaal steden gezonder. De huidige zwarte bitumendaken zien ze als de verteerde rokerslongen van de stad. En die verdienen het om weer rustig te kunnen ademen. En daar zorgen zij dan voor. Hoe? Door de daken zoveel mogelijk groen te geven. In feite geeft het bedrijf een stukje natuur terug aan de stad. Sinds 2010 transformeren de oprichters het ongebruikte dakoppervlak naar plekken voor natuurontwikkeling, recreatie, wateropslag en voedselproductie. De focus ligt op groen op daken, een regenbestendige stad en op projecten die hoge impact creëren voor het milieu.
VOORDELEN VAN EEN GROEN DAK
Er zijn veel redenen om groene daken aan te leggen. Ze zijn zogezegd multifunctioneel. Zo kan een groen dak helpen bij het opvangen van regenwater, het stimuleren van de biodiversiteit, een isolerende laag toe te voegen en kan het fungeren als een ontmoetingsplaats voor mensen uit flats. Bovendien gaan groene daken lang mee, zelfs twee keer langer dan platte daken met bitumen (het zwarte laagje van daken). Ook is er op straatniveau vaak geen plek voor nieuw groen, maar op het dak dus wel! Een prachtige groene oase op je dak heeft dus meer voordelen dan nadelen.
WAT ZE DOEN
De Dakdokters zijn niet alleen denkers en dromers, maar realiseren verscheidene projecten van begin tot eind. Zo heeft het bedrijf alle disciplines onder één dak (architecten, timmerlieden, meubelmakers, dakdekkers en hoveniers) waardoor de kwaliteit altijd blijft gewaarborgd. Bij de Dakdokters kun je overigens terecht voor onder meer:
- Groene daken
- Daktuinen & dakterrassen
- Dakparken
- Polderdaken
- Dakrenovaties
Bijna alle daken kunnen ‘vergroend‘ worden. Het is absoluut zo dat er een bepaalde categorie daken bestaat die echt te slap is. Maar als je opstaande bouw kijkt, alles wat er gebouwd is in Amsterdam van woonhuizen tot appartementencomplexen. Daar kan altijd iets. Zelfs al heb je maar een klein balkon, dan kun je nog steeds met hele eenvoudige maatregelen- al is het maar een kleine bijdrage leveren.
“Benut de zee aan ruimte op de daken.”
Het leuke is zodra er een groen dak is aangelegd, is het eerste wat je ziet dat er bijen op afkomen. Hoewel veel mensen bijen vrezen, zijn ze wel essentieel voor ons ecosysteem. Dus het is geweldig om te zien door het dak van zwart naar groen te maken dat je al heel veel doet voor de bijen. Zie jij inmiddels het dakoppervlak, dat nu vaak ongebruikt ligt te zinderen in de zon, nu ook als de duurzame motor voor de stad van de toekomst? LYNN in ieder geval wel.